Vandaag geopend 13:00 - 17:30

Happy Halloween!

29 oktober 2019

Griezelige versieringen en verklede kinderen die langs de deuren gaan voor snoepgoed; we hebben het natuurlijk over HALLOWEEN! Winkelcentrum & Winkelhart Etten-Leur zijn er weer klaar voor. Verschillende winkels hebben hun assortiment aangevuld met griezelartikelen. Maar hoe is HALLOWEEN eigenlijk ontstaan en waar komt het nou vandaan?

Keltische Samhain

Halloween stamt af van het Keltische nieuwjaarsfeest, genaamd Samhain. Oftewel: het einde van de zomer. De Kelten geloofden dat tijdens hun oudjaarsavond de geesten op zoek gaan naar een levend lichaam om deze in bezit te nemen voor het opvolgende jaar. Wie niet overgenomen wilde worden moest zich verkleden en maskers dragen. Volgens de Kelten viel je hiermee niet op en werd je niet overgenomen door geesten. Met oudjaarsavond maakten ze een groot vuur en staken bieten in brand, om zo de geesten op afstand te houden. Voedsel werd bij de graven neergezet om de doden op het kerkhof te houden.

Ierse immigranten, oftewel de nakomelingen van de Kelten, namen Halloween mee naar de Verenigde Staten. Doordat bieten niet te vinden waren in de VS gebruikten ze pompoenen. Ze geloofden dat de doden zonder hoofd zouden opstaan uit hun graf, en de hoofden van levenden zou afhakken voor eigen gebruik. De pompoenen dienden voor het wegjagen van de doden zonder hoofd.

Allerheiligen & Allerzielen

Deze invloeden zijn later gemixt met Allerheiligen en Allerzielen. Dit zijn twee katholieke feestdagen. Op deze dagen werden de heiligen herdacht en overledenen geĆ«erd. Men verkleedde zich daarom als engel, heilige of duivel en er werden vreugdevuren aangestoken. In de middeleeuwen bedelden de armen in Engeland op Allerzielen om zielencake. In ruil daarvoor zouden ze bidden voor de zielen van hun overleden dierbaren. Later namen kinderen dit over en gingen zij langs deuren voor voedsel en geld, in ruil voor een liedje of een grap. Allerheiligen werd ''All Hallows Eve" genoemd, wat verbasterd is tot Halloween.

Halloween nu

Ierse en Schotse Immigranten namen de tradities mee vanuit Amerika. In plaats van te bedelen gingen kinderen streken uithalen, oftewel: "trick-or-treat". "Trick": geplaagd worden, - of - "treat": snoep uitdelen.

Halloween wordt ook in Nederland steeds populairder door de jaren heen. Ga daarom nog last-minute shoppen in winkelcentrum en Winkelhart Etten-Leur en scoor een Halloween kostuum voor op 31 oktober!